Uvod

Krov i njegova pravilan izolacija od para uvelike utječu na funkcionalnost zgrade tijekom cijelog razdoblja uporabe. Bez obzira na vrstu krova i korištenog pokrova, što su njegove komponente izdržljivije, to će radni vijek krova biti duži. Naravno, to je moguće uz uvjet da su svi odvojeni elementi krova pravilno proizvedeni i sklopljeni i da cijela struktura zgrade djeluje na pravilan način.

Intenzivne promjene u industriji, koje su se dogodile zadnjih 60 godina su dovele do tehnoloških promjena, također i u građevinskoj industriji. Razvoj industrije polimera, koja je dale nove mogućnosti, dovela je do stvaranja prethodno nepoznatih proizvoda koji su zamijenili njihove tradicionalne ekvivalente i na kraju doveli do novog pristupa rješavanju postojećih problema. Najmoderniji materijali sa svojim izuzetnim fizikalno-kemijskim značajkama su omogućili promjene u građevinskoj industriji, koje na kraju nisu promijenile samo životni standard nego i troškove. Ova tendencija nije zaobišla građevinski sektor. Povećanje cijena nekretnina je uzrokovala potrebu za pretvaranjem prethodno neiskorištenih površina u stambene zone. Povećanje cijena energije je uzrokovala pojavu aktivnosti prema smanjenju troškova njene potrošnje, a time i smanjenje dnevnih troškova uporabe zgrada. U građevinarstvu, to je rezultiralo u povećanju važnosti materijala koji se koriste u toplinskoj izolaciji, hidro-izolacijama, provjetravanju i završnim radovima, zajedno s postepenim uvođenjem ovih proizvoda u potkrovlje i strukturu krova.

Krov koji je vodonepropusan i pravilno izveden, jamči funkcionalnost i iskoristivost prostora ispod krova. Nadalje, jamči njihovu udobnost i trajnost što je ključan čimbenik njihove kvalitete. Problem kvalitete je široki pojam, ali bez obzira na njegove specifičnosti, indikator kvalitete je ispunjavanje i nadilaženje očekivanja kupaca.

U ovom priručniku, željeli bi smo vam ukratko objasniti probleme u svezi pravilne pripreme kosog, izoliranog krova i potkrovlja za uporabu. Cilj ovog vodiča je pružanje znanja komitentu u svezi izolacije kosih krovova i potkrovlja, odabira prikladnih rješenja koja će osigurati pravilnu izolaciju i funkcionalnost, pravilnog sklapanja tako da je kvaliteta izbora i realiziranog ulaganja na najvišoj razini.