Provjetravanje

Trajan krov je suh. Kako bi se osigurala zaštita, efikasna hidro-izolacija nije dovoljna. Stoga, kako bi se osiguralo pravilno odvođenje viška vlage i vodene pare u okolinu i time spriječila i najmanja vlažnost, treba osigurati pravilno provjetravanje krova.

Na kosom izoliranom krovu s funkcionalnim potkrovljem najpopularnija rješenja su:

Popločani krov, početni pokrov

Dvostruka ventilacija krova: ispod ploča i iznad početnog pokrova. Početni pokrov i ploče bi trebali biti otvoreni u području grebena kako bi se osigurala pravilna cirkulacija zraka ispod ploča i time odvela vlaga izvan područja toplinske izolacije. Između ploča i toplinske izolacije postoji potreba formiranja otvora za provjetravanje.

Krov bez ploča, početni pokrov

Dvostruka ventilacija krova: ispod i iznad početnog pokrova. Početni pokrov bi trebao biti otvoren u području grebena kako bi se osigurala pravilna cirkulacija zraka iznad toplinske izolacije i time odvela vlaga izvan njenog područja. Između folije i toplinske izolacije postoji potreba formiranja otvora za provjetravanje.

Krov bez ploča, početni pokrov – jako paropropusna membrana

Jednostruka ventilacija krova. Niski otpor propuštanja krovne membrane rezultira i neograničenom prenošenju vlage preko početnog pokrova u okolinu. Početni pokrov u području grebena ne treba biti otvoren zahvaljujući činjenici da ne brtvimo greben za zaštitu od atmosferskih padalina. Nedostatak dodatnog otvora za provjetravanje ima prednost u uštedi energije (koja se koristi za grijanje potkrovlja) – toplinska izolacija se ne hladi zrakom koji cirkulira.